vrijdag 15 oktober 2021

Bloembollen planten, rupsen en engerlingen

 Vandaag hebben de kleuters bloembollen diep in de aarde gestopt.                                                         Zo hebben we in het voorjaar mooie bloemen. 

Hoe stop je nu eigenlijk een bloembol in de aarde? Waar zijn de wortels?


Wat een pret...tijdens het planten ontdekken we wel duizend regenwormen.




Er wordt hard gewerkt in de moestuin. Alle zonnebloemen moeten eruit. Wie heeft sterke spieren? Want we zien dat de zonnebloemen met grote wortels vastzitten in de aarde. 
Gelukkig zijn er heel veel sterke kikkervisjes.


Volgend jaar planten we opnieuw zonnebloemen dus gaan we nu al de pitjes houden. 
De rest is voor de vogeltjes want die lusten dat ook wel.


Oei, oei...loopt dat wel goed af? We moeten met de kruiwagen naar het compostvak om alle afval te verzamelen. Tja, hier moet over nagedacht worden. We moeten ervoor zorgen dat de kruiwagen niet kantelt, we moeten op het paadje blijven en hindernissen overwinnen. Maar de kleuters werken goed samen en het lukt hen om heelhuids aan te komen. 



Dat hebben we toch weer goed gedaan vandaag :)


Juf Anja was een beetje verdrietig vandaag. In de serre thuis stonden 6 kroppen sla maar de rupsen hebben ze allemaal opgegeten. Tja...rupsen moeten ook eten hé. We bekijken goed de rupsen en ontdekken dat ze zich verpoppen en veranderen in een vlinder. Er zit al één vlinder bij. Die laten we terug vrij in de natuur. De andere rupsen hebben nog even tijd nodig.


Juf Blijke heeft engerlingen mee. Wat is dat? Dat kennen wij niet. 
Een engerling is de larve van een kever. Ze nestelen zich graag in hakseling en lusten wel een stukje rottend hout. Ze groeien en groeien en groeien en veranderen in een neushoornkever.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten