zaterdag 15 juni 2013

Vogelverschrikkers in de boom en in het bos...

Na de techniek kwamen de vogelverschrikkers...
De kleuters hangen die in de bomen voor de bescherming van de kersjes...
Hopelijk lukt het!



We wachten ook vol ongeduld op de vlierbloesems om limonade te maken...



En toch een beetje spannend...
In ons bos staat een boom, in die boom lijkt het wel Halloween, daar woont momenteel
 de  "grote kardinaalsmutsstippelmot" Amai, wat een moeilijk woord...
Jullie hoorden het waarschijnlijk al van je kleuter.
De boswachter gaf ons toch wat uitleg en ze zijn niet gevaarlijk!





We vroegen ons al af wat er aan de hand was met de kaalgevreten struiken in een waas van witte spinseldraden. Het vreemde en wat akelige verschijnsel is het gevolg van een kleine nachtvlinder: de kardinaalsmutsstippelmot. Het fenomeen is volledig onschuldig en vormt geen gevaar voor de mens noch voor de plant zelf.
De kardinaalsmutsstippelmot legt haar eitjes op één specifieke struik: de wilde kardinaalsmuts die als waardplant dient voor de rupsen. De rupsen vreten de struik kaal en hullen ze in een waas van witte spinseldraden. De kardinaalsmuts beschermt zichzelf hiertegen door zijn groene takken die bladgroen bevatten. Zo kan de voedselproductie gewoon doorgaan. Als de rupsen als vlinders zijn uitgevlogen, maakt de struik snel nieuwe bladeren aan. In het najaar tooit de struik zich dan met prachtige vruchten die wat weg hebben van mutsen van kardinalen, vandaar de naam. Lijsters, mezen en roodborstjes smullen dan van de zaden.

De aanwezigheid van de kardinaalsmutsstippelmot is een natuurlijk en overal optredend fenomeen dat geen enkel gezondheidsrisico met zich mee brengt. Er zijn wel grote verschillen van jaar tot jaar. De laatste tijd valt het fenomeen meer op onder andere door de toename van kardinaalsmuts in de Duinbossen en in diverse duinstruwelen op andere plaatsen langs de kust. Op zich illustreert het fenomeen dus een positief resultaat van het ouder, gevarieerder en soortenrijker worden van onze duinbossen en -struwelen. 
Nu zijn we toch gerust...
Maar we laten ze wel met rust en hopen dat ze snel verdwijnen...

Foto's bekijken...