dinsdag 10 februari 2015

Eerste stagedag juf Agaat

Bij juf Agaat konden de kleuters vanmorgen werken met klei...







Bij juf Anja speelden we met klanken en letters...























Vorige week nog hebben de kleuters bij juf Aicha ijsjes gemaakt...njammie!


Juf Aicha bracht vandaag een machine mee in de ronde. Waarvoor dient deze? We hallen alles uit de doos en bekijken alle onderdelen. Sommige kleuters besluiten dat het een mixer is, want het lijkt er toch op. Wat zouden we er mee maken?
Ć   taart, soep, pannenkoeken, cup-cakes, … er werd van alles gezegd…
Niemand kon het raden, dus besloot de juf om een tip te geven … KOUD ….
Al vlug waren alle kleuters het eens en riepen ze uit volle borst IJSJES!!!
Het was een heus werk om dat klaar te maken. We bekeken eerst alle ingrediƫnten die de juf meebracht om de ijsjes te maken; eitjes, suiker, vanille-extract, room, melk en slagroom.
De room, melk en slagroom moesten opgewarmd worden, dus werd alles in de kookpot gedaan. Aline maakte de opmerking; ‘Amaai, we moeten veel room gebruiken om ijs te maken’. Iedereen mocht eens helpen roeren, zodat het mengsel niet zou beginnen aanbranden. Terwijl we dit deden hadden we 3 eierdooiers nodig. Dit was een moeilijke opdracht, want het lukte niet echt om de eitjes op hun geheel uit de eierschaal te krijgen. De juf hielp wat met het breken van de schaal en toen lukte het beter. Maar de eidooier en het eiwit moesten nu nog van elkaar scheiden worden… Hoe zouden we dit kunnen doen? De kleuters probeerden, maar de eidooier brak steeds. De juf had een truckje om dit te doen, met behulp van een lege plastiek fles. (zie filmpje).
Filmpje; eidooier scheiden; https://www.youtube.com/watch?v=KdZ6rq_cvJM
Daarna werd de suiker er onder gemengd en dan de warme vloeistof. Nu moesten we alles goed laten afkoelen alvorens het in de ijsmachine kon. Maar na de middagpauze konden we gelukkig lekker smullen van ons zelf gemaakt vanille-ijs! LEKKER! ;-)








Vrijdag 13 februari…
forum in De Bonte Specht
De kinderen mogen
verkleed naar school komen!
Prinses...ridder, clown, Mega Mindy en Toby, Spiderman...
Alles kan!
Willen jullie een kijkje komen nemen?
Iedereen is welkom vanaf 14u…
Tot dan!