dinsdag 8 maart 2022

Challenge maart #10 jaar De Bonte Specht


Onze nieuwe uitdaging staat in het teken van Bednet.
Bednetters missen niet alleen de les. Ze missen ook vele leuke momenten die je op school beleeft.
Op vrijdag 11 maart steken we daarom alle zieke kinderen een hart onder de riem.
We komen die dag ALLEMAAL in pyjama naar school. 





Wij zijn ontdekkingsreizigers

 Wij zijn ontdekkingsreizigers...een ontroerend verhaal over vluchten.  

Het is het aangrijpende verhaal van 2 kinderen die moeten vluchten voor de oorlog. Het verhaal is waardevol omdat we op die manier toch enigszins kunnen uitleggen aan kleuters wat er nu gaande is in de wereld op een voor hen begrijpbare manier. Het is ook een hoopvol verhaal om voor te lezen vanaf 4 jaar. We halen kracht en hoop uit het verhaal...2 kinderen die het heel moeilijk vinden maar niet opgeven. Zoals echte ontdekkingsreizigers moeten ze sterk zijn en hun fantasie gebruiken. 



Want ook onze kleuters zijn ermee bezig. We kunnen het niet vermijden. Het is dan beter om met hen in gesprek te gaan daarover. Ik hoor dit soms tijdens het spelen...of er vertelt een kleuter iets over wat hij gezien heeft op TV. Een andere kleuter vertelt over haar opa die in Oekraïne woont maar wel veilig is en misschien naar België zal komen...het is dus dichter bij ons dan we denken.



Het is dan ook belangrijk om te luisteren naar wat de kleuters erover vertellen en welke vragen ze hebben. Ik ben blij dat ik dit boek gevonden heb om hen te kunnen vertellen dat er ook nog veilige plekken op de wereld zijn...ook al is het natuurlijk niet leuk als je moet vluchten en alles achter laten.

Achteraf hadden we nog een gesprekje over de oorlog. En ja, voor de kleuters is het heel eenvoudig...


Die grote mensen moeten luisteren naar elkaar en samen een oplossing zoeken in plaats van ruzie te maken. De kleuters stellen voor om hen onze herstelkaartjes te geven. Zo eenvoudig kan het zijn.

We maken ook nog tekeningen voor alle kindjes die nu moeten vluchten met veel kleur en hartjes. We hopen dat ze allemaal een veilige plaats vinden en willen dat de oorlog vlug gedaan is.








Na het verhaal toonde Bo ons ook nog een mooie zeester die ze vond aan zee.


En de jongens bouwden een prachtige dierentuin voor de wilde dieren.