maandag 17 mei 2021

Een gezellige ronde op maandag

Rolf heeft een bokaal mee. Hé, wat zwemt daar in het rond? Het zijn kikkervisjes...wat leuk. We kijken op ons bord om te zien hoe een kikkertje groeit. Nu zijn het nog dikkopjes. We zullen het elke dag goed bekijken. En als we kikkertjes zien, moeten die terug mee met Rolf naar de vijver van pepe. En we zien dat onze citroenpitjes die aan het kiemen zijn op de dikkopjes lijken. Maar die kunnen niet zwemmen. Ciriel vertelt dat hij ook dikkopjes heeft / had want die zijn nu opgegeten. Oei, dat is natuurlijk niet zo leuk. Maar gelukkig heeft hij er nog. :)

We begonnen de ronde met het bekijken van al onze onderzoekjes. Gelukkig doet alles het nog heel goed in de klas...boontjes groeien, de vleesetende plantjes staan nog in het water, de kiemgroenten zijn gegroeid en de tomaatjes kunnen geplukt worden. De kleuters die willen kunnen proeven van de kiemgroenten en vinden het wel lekker. Leuk experiment met de zaadjes van Fenna.

Ciriel toont ons een mooi en kleurrijk kunstwerkje. Hij legt uit hoe hij dit maakte. Het ziet er alvast heel mooi uit. Kleuters die willen kunnen dit straks ook eens proberen. En na een tijdje ontdekt Ciriel dat hij 2 kunstwerkjes heeft want er waren 2 blaadjes. 


Er hangen veel snoeptomaatjes aan onze tomatenplant. De kleuters willen proeven. Maar...zijn er wel genoeg tomaatjes voor iedereen? We moeten tellen. Hoeveel kleuters zijn er en hoeveel tomaatjes hangen aan de plant? Oei, we hebben er eentje tekort. Hoe lossen we dit op? Iza zegt: we snijden ze in stukjes. Goed idee. We gaan 1 tomaat in 2 verdelen. Wie wil er delen? Diana en Hanna willen dit wel doen. Wat fijn...delen met elkaar. 

Maar vooraleer we de tomaatjes opeten, gaan we nog tellen, verdelen, bijdoen, wegdoen...en oefenen rond meer en minder. Wat doen de kleuters het goed. Zo zie je maar, we hoeven het niet altijd ver te zoeken om een wiskundige activiteit te doen met de kleuters. En ze vonden het superleuk. 


En dan...ruiken en proeven. SMAKELIJK.
De tomatenplant gaan we in de moestuin planten, daar kan hij verder groeien en wie weet hebben we binnenkort opnieuw veel tomaatjes.








 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten